Bantuan

Panduan RSS

Apa itu RSS?

RSS atau RDF Site Summary adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi W3Schools . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Apa itu RssReader?
RssReader adalah satu program yang membolehkan anda menerima berita atau maklumat dari halaman web yang menyokong aplikasi RSS terus ke desktop anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RssReader, sila ke halaman ini http://www.rssreader.com/

RSS di Laman Web ILPKS
Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk kegunaan pengguna laman web ILPKS mendapatkan info terkini berkenaan dengan maklumat terkini yang dikeluarkan oleh ILPKS. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar ILPKS dapat menyalurkan maklumat terkini daripada laman web ILPKS dengan lebih pantas dan berkesan.

Melalui RSS Feeds ini juga:
1. Anda boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak
2. Anda secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (Spam)
3. Anda dapat mengetahui maklumat terkini mengenai ILPKS dengan lebih cepat dan berkesan
4. Berita atau maklumat yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini

Langkah-langkah installasi RssReader

Langkah 1:
Muat turun install Microsoft.NET framework terlebih dahulu jika anda tidak menggunakan Windows 2003 atau versi Windows XP yang terkini.
Cara yang paling mudah adalah dengan Windows update atau lawati Microsoft How to Get the .NET Framework 1.1 .

Langkah 2:
Muat turun RssReader 1.0.88.0 berikut:
rssreader.zip atau rssreader.exe

Langkah 3:
Install RssReader.
Jika anda muat turun versi .zip unzip fail tersebut terlebih dahulu dan run setup.exe .
Terus run jika anda muat turun versi .exe .

Pengguna Mobile / Tablet
laman web ini menyokong paparan pada semua resolusi. Jadi pengguna telefon/tablet akan merasai pengalaman yang sama seperti melayari menggunakan komputer/labtop.